Ořechy by měly být součástí jídelníčku každého z nás. Obsahují spoustu vitamínů, minerálních látek, vlákniny a bílkovin. Dále jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které napomáhají správné funkci kardiovaskulárního systému a také se uplatňují při budování svalové hmoty. Pojďme se společně podívat ořechům pod skořápku a říct si, jakým způsobem jednotlivé druhy přispívají našemu zdraví.
Ořechy mají spoustu využití. Dají se zakomponovat jak do sladkých, tak do slaných pokrmů. V případě těch sladkých se hodí na přípravu dezertů, smoothies (v podobě oříškového másla) nebo jen tak na kaši či do jogurtu. U slaných pokrmů najdou využití především v asijské kuchyni (hlavně arašídy), ale také je můžeme přidat například do salátu. Ačkoliv se jedná o velmi zdravou potravinu plnou prospěšných látek, je důležité mít na paměti, že ořechy obsahují spoustu tuku a jsou kaloricky náročné. Proto je lepší volbou miska zeleniny k večernímu chroupání, místo 100 g balíčku pražených ořechů, který obsahuje zhruba 2500 kJ. To je hodnota, pod kterou si můžeme představit hlavní chod (např. 100 g rýže, 150 g kuřecích prsou a 10 ml řepkového oleje).
Druhy ořechů
Mandle jsou bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, hořčíku a vitamínu E. Obsah hořčíku napomáhá snížení krevního tlaku. Vitamín E působí jako prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Mandle jsou zároveň bohaté na antioxidanty, které chrání buňky před předčasným stárnutím.
Vlašské ořechy, stejně jako i jiné druhy, obsahují omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny a vlákninu. Dále v nich najdeme zinek, hořčík, železo, draslík, selen a vitamíny skupiny B. Tento druh ořechů přispívá správné funkci mozku a snižuje hladinu „zlého“ cholesterolu (LDL) v krvi. Železo pozitivně působí na krvetvorbu a zinek urychluje hojivé procesy v organismu.
Lískové ořechy se mohou chlubit vitamíny řady B a E, obsahem draslíku, hořčíku, zinku, železa a mědi. Mají dobrý vliv na zdraví očí, mohou pomoci předcházet některým druhům rakoviny a snížit hladinu cukru v krvi.
Kešu ořechy obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin, dále vitamíny A, E a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek je zde zástupcem hořčík, draslík, železo, mangan, selen a zinek. Kešu ořechy podporují regeneraci a snižují únavu, posilují nervovou soustavu, zlepšují paměť a myšlení a také podporují tvorbu spermií.
Pistácie mají spolu s mandlemi a arašídy vysoký obsah bílkovin. Určitě nikoho nepřekvapí, že v nich také najdeme vitamín A, B, E, železo, vápník, zinek, fosfor, hořčík, selen a spoustu dalších minerálních látek. Pistácie mají lahodnou chuť a patří mezi jedny z těch dražších druhů ořechů. Mezi zdravotní benefity patří snížení krevního tlaku a cholesterolu a také posílení nervového systému a kostí.
Para ořechy bychom měli konzumovat denně kvůli doplnění selenu. Selen v organismu funguje jako antioxidant, který likviduje volné radikály, čímž snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění. Pokud budeme pravidelně jíst 2-3 para ořechy denně, naše tělo se nám navíc odmění zdravými nehty a vlasy.
Pekanové ořechy jsou svým tvarem velmi podobné vlašským ořechům. Nejsou však tolik hořké a mají vyšší obsah tuku. Zároveň neobsahují tak velké množství omega-3 mastných kyselin. Tyto ořechy podporují imunitní systém, trávení a vyprazdňování. Také jsou prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním.
Skladování ořechů
Pokud doma máme menší množství ořechů, které spotřebujeme během krátké doby, je nejvhodnější je uchovávat v pevně uzavřené nádobě na místě bez přístupu světla. V případě vlašských ořechů je nejlepší uzavřenou nádobu dát do lednice. Jestliže se nám sejde větší množství ořechů, doporučujeme je skladovat v mrazáku, kde vydrží až rok.
Namáčení ořechů
Ořechy obsahují kyselinu fytovou, která zhoršuje jejich stravitelnost. Snadným způsobem, jak udělat ořechy stravitelnější a takzvaně je „aktivovat“, je namočení do vody. Každý druh se namáčí jinak dlouhou dobu. Většinu ořechů můžeme nechat namočenou přes noc a ráno si je vychutnat ke snídani. Ano, opravdu vychutnat! Ořechy budou měkčí, krémovější a chuťově výraznější.
Děkuji za dovoz krabiček, s jídlem jsem naprosto spokojený. Vyhovují mi jak porce tak možnost dovozu na kliku, nemusím tak být vždy u předání. Ze začátku jsem měl trošičku problém zvyknout si na pravidelnost, ale nyní mi to již takto naprosto vyhovuje. Doposud mi téměř vše chutnalo, takže bych rád v odběru pokračoval i v následujícím roce.
Dobrý den, abych se přiznala, krabičky jsem si objednávala s vidinou, že ne vše zdravé mi bude chutnat. Teď můžu s lehkosti říct, že mé obavy byly zbytečné. Všechny jídla od vás mi chutnají a přešly mne chutě na smažená a nezdravá jídla. Za mne určitě doporučuji.
Zaregistrujte se do naší klientské zóny a získejte přehled nad svými objednávkami.
Zaregistrovat se SkrýtPřipravili jsme pro Vás nový web s rozšířenou nabídkou našich služeb o další produkty. Popapat.cz se mění na značku Popapej.cz.