Léto se pomalu blíží a vy už přemýšlíte nad tím, jakou zdravou a zároveň lehkou svačinku či dezert, připravíte k odpolednímu posezení se svými blízkými? Pak je tento recept přímo pro Vás! Dnes si ukážeme jednoduchou přípravu všem známého italského dezertu.
V období léta se lidé, kteří se snaží jíst zdravě, dělí na dva tábory – na ty, kteří v horkém počasí nemají chuť k jídlu a na ty, kteří se jídlu vyhýbají, protože celou zimu dřeli, aby se mohli ukázat v plavkách. Pokud pravidelně čtete naše články a umíte použít selský rozum, tak je vám známo, že si žádné jídlo odpírat nemusíte. Zdravý životní styl neznamená rozdělovat potraviny na „špatné“ a „dobré“ (ty, které si zakazujeme a naopak dovolujeme), ale má být zlatou střední cestou a zároveň udržitelnou součástí našeho života.
Věříme, že tohle lehké Tiramisu uspokojí vaše chuťové pohárky, ať už patříte do jakékoliv z výše zmíněných „skupin“. Nabízíme vám dvě možnosti přípravy – ze zakysané smetany a z tvarohu. Pokud Tiramisu připravíte jen ze zakysané smetany, bude sice chutnější, protože tuk je nosičem chuti, ale mějte na paměti, že bude obsahovat větší množství tuku – a tedy i vyšší kalorickou hodnotu. Verze s tvarohem obsahuje větší množství bílkovin a má nižší kalorickou hodnotu.
Teď se ještě může nabízet otázka – „jaké zvolit piškoty?“ Ačkoliv se pro přípravu pravého italského Tiramisu používají cukrářské piškoty, my je nahradíme klasickými. Pokud budete chtít, můžete zvolit klidně i bezlepkové, fantazii se meze nekladou.
Suroviny (2 porce):
100 g piškotů
400 gramů zakysané smetany 15 % nebo 250 gramů odtučněného tvarohu
1 shot espressa
30 g čekankového sirupu nebo medu
10 g holandského kakaa
Postup:
Nejdříve se pustíme do přípravy krému. Pokud budete Tiramisu připravovat jen ze zakysané smetany, použijte dvě o hmotnosti 200 g. Jestliže chcete docílit většího množství bílkovin v dezertu – což doporučujeme, použijte 1 zakysanou smetanu a 1 odtučněný tvaroh. Zakysanou smetanu (popřípadě tvaroh) smíchejte s polévkovou lžící (cca 30 g) medu nebo čekankového sirupu.
Před samotným vrstvením piškotů a krému je potřeba mít připravený jeden shot espressa či malé množství velmi silné kávy. Piškoty namočte v espressu a naskládejte na dno skleničky či jiné malé nádobky. Následně na piškoty naneste 1/3 připraveného krému a znovu na něj naskládejte namočené piškoty. Celkové množství piškotů a krému vám vyjde na tři vrstvy. Nakonec Tiramisu posypte holandským kakaem a nechte jej nejlépe do druhého dne uležet v lednici.
Tiramisu v číslech:
Jedna porce dezertu připraveného ze zakysané smetany vychází na 2330 kJ (S 46, T 34, B 11). Tiramisu připravené ze smetany a tvarohu pak vychází na 2008 kJ (S 47, T 20, B 23). Z údajů ze závorek si lze všimnout, že při použití tvarohu se v porci nachází o 12 g bílkovin více a 322 kJ méně.
Dobrý den, abych se přiznala, krabičky jsem si objednávala s vidinou, že ne vše zdravé mi bude chutnat. Teď můžu s lehkosti říct, že mé obavy byly zbytečné. Všechny jídla od vás mi chutnají a přešly mne chutě na smažená a nezdravá jídla. Za mne určitě doporučuji.
Děkuji za dovoz krabiček, s jídlem jsem naprosto spokojený. Vyhovují mi jak porce tak možnost dovozu na kliku, nemusím tak být vždy u předání. Ze začátku jsem měl trošičku problém zvyknout si na pravidelnost, ale nyní mi to již takto naprosto vyhovuje. Doposud mi téměř vše chutnalo, takže bych rád v odběru pokračoval i v následujícím roce.
Zaregistrujte se do naší klientské zóny a získejte přehled nad svými objednávkami.
Zaregistrovat se SkrýtPřipravili jsme pro Vás nový web s rozšířenou nabídkou našich služeb o další produkty. Popapat.cz se mění na značku Popapej.cz.