Nejčastějším problémem ve stravě bývá nedostatek bílkovin. Bílkoviny jsou pro naše tělo velmi důležité. Působí jako stavební látky a mají nejvyšší sytící efekt, a proto bychom na ně neměli zapomínat. V dnešním článku si dáme pár tipů na mléčné výrobky, díky kterým můžeme příjem bílkovin snadno zvýšit.
Bílkoviny jsou v našem těle využívány primárně jako stavební látky. Jsou klíčové pro regeneraci, růst síly a nabírání svalové hmoty. Zapomínat bychom na ně ale neměli ani při hubnutí. Ze všech tří makroživin mají nejvyšší sytící efekt. Jejich denní příjem by se měl pohybovat v rozmezí 1,5-2 g na kilogram tělesné hmotnosti. Mezi zdroje bílkovin patří maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, sója a mnoho dalšího. V následujících řádcích si představíme čtyři mléčné výrobky, které vás svým množstvím bílkovin zaručeně překvapí.
1. Tvaroh
Ve článku na téma jogurty jsme zmiňovali jednu „vychytávku“ obzvlášť pro začátečníky. Jestliže rádi jíte ke svačině nebo snídani jogurt, zkuste jej vyměnit za odtučněný či polotučný tvaroh. Klasický 150g kelímek jogurtu obsahuje v průměru 8 g bílkovin, zatímco polotučný tvaroh má na stejné množství – tedy 150 g až 15 g bílkovin. Tvaroh se navíc hodí i pro přípravu pomazánek, dipů nebo do ovesné kaše.
2. Cottage sýr
Tento sýr se dá zakomponovat jak do slaného, tak i do sladkého jídla. Můžeme jej přimíchat do studeného zeleninového salátu nebo sníst jen tak ke svačině, spolu se zeleninou a kouskem oblíbeného pečiva. V případě sladké verze skvěle chutná s ovocem, ořechy a medem. Dokonce z něj můžeme upéct i cottage bulky, na které najdete recept na našem blogu. Kelímek o hmotnosti 200 g obsahuje v průměru 22 g bílkovin.
3. Kefírové a acidofilní mléko
Obě mléka potěší především náš střevní mikrobiom, díky vysokému obsahu probiotických kultur. Spolu s kusem ovoce se hodí jako rychlá svačinka, která nás zasytí, když nestíháme. Kefírové mléko o objemu 500 ml má 16 g bílkovin a acidofilní mléko 15 g. Nejlepší variantou je v obou případech neochucená verze. Pokud bychom sáhli po té ochucené, vypijeme až 50 gramů cukru, což je pro představu 10 kostek!
4. Tvarůžky a romadúr
Tady se lidé dělí na dva tábory. Buď tyto sýry milujete anebo nesnášíte, nic mezi tím. Balení tvarůžků o hmotnosti 100 g obsahuje 28 g bílkovin, romadur má na 100 g 22 g bílkovin. Což je velmi úctyhodné množství!
Závěr
Vypíchli jsme pár netradičních příkladů, které by vás možná nenapadlo do jídelníčku zařadit. Neznamená to ale, že musíte vyměnit obyčejný eidam za tvarůžky a hermelín za cottage sýr. Pokud bychom se podívali na nutriční hodnoty i těchto sýrů, našli bychom tam velmi podobné množství bílkovin. Mléčné výrobky dále můžeme vybírat i podle množství tuku, což se bude hodit například při hubnutí.
Děkuji za dovoz krabiček, s jídlem jsem naprosto spokojený. Vyhovují mi jak porce tak možnost dovozu na kliku, nemusím tak být vždy u předání. Ze začátku jsem měl trošičku problém zvyknout si na pravidelnost, ale nyní mi to již takto naprosto vyhovuje. Doposud mi téměř vše chutnalo, takže bych rád v odběru pokračoval i v následujícím roce.
Dobrý den, abych se přiznala, krabičky jsem si objednávala s vidinou, že ne vše zdravé mi bude chutnat. Teď můžu s lehkosti říct, že mé obavy byly zbytečné. Všechny jídla od vás mi chutnají a přešly mne chutě na smažená a nezdravá jídla. Za mne určitě doporučuji.
Zaregistrujte se do naší klientské zóny a získejte přehled nad svými objednávkami.
Zaregistrovat se SkrýtPřipravili jsme pro Vás nový web s rozšířenou nabídkou našich služeb o další produkty. Popapat.cz se mění na značku Popapej.cz.