Proteinový prášek je často prvním zakoupeným doplňkem stravy, pokud se člověk rozhodne cvičit, hubnout nebo jen změnit životní styl. Ve světě fitness o něm koluje spoustu mýtů, což je pro mnohé prodejce skvělý marketingový tah. Co to tedy protein vlastně je a kdo by si jej měl pořídit?
Co je protein?
Proteinový prášek se konzumuje za účelem zvýšení příjmu bílkovin ve stravě. Z toho tedy vyplývá, že se z výživového hlediska nejedná o nic jiného než o bílkoviny. Neexistuje nic jako “protein na hubnutí“ nebo „protein pro ženy“. Pokud někde uvidíte takový název, v obou případech se jedná pouze o dobře promyšlený marketingový trik, kterým se prodejce snaží kupce nalákat ke koupi. Protein je vhodný pro toho, kdo přes den nedokáže přijmout dostatečné množství bílkovin ve stravě a chce jejich příjem zvýšit. Ve většině případů jej není potřeba vůbec zařazovat. Pokud máme v jídelníčku maso, vejce, mléčné výrobky, pravděpodobně bílkovin přijímáme dostatečné množství.
Pár slov o bílkovinách…
Důležitost bílkovin ve stravě zmiňujeme v našich článcích opravdu často, takže pokud stále tápete v tom, proč byste na ně neměli zapomínat, mrkněte na nás článek – Bílkoviny, sacharidy, tuky a jiná sprostá slova. A k čemu jich tedy potřebujeme přijímat dostatek? Bílkoviny se podílejí na tvorbě a opravě buněk a tkání – tedy na regeneraci organismu. Proto jich právě cvičenci potřebují přijímat větší množství.
Druhy proteinových prášků
Proteinový prášek můžeme najít jak syrovátkový, tak i rostlinný, který se vyrábí například z hrachu, rýže, sóji nebo konopí. Syrovátkový protein oproti tomu rostlinnému obsahuje kompletní aminokyselinové spektrum. To je důvod, proč je potřeba kombinovat více druhů rostlinných proteinů, pokud se rozhodneme pro jejich zařazení do jídelníčku. U syrovátkového proteinu se nabízí tři možnosti – syrovátkový koncentrát, izolát a hydrolyzát. Syrovátkový koncentrát je nejčastěji využívanou formou, obsahuje 70-80 % bílkovin. Syrovátkový izolát má větší podíl bílkovin, hodnoty se pohybují mezi 90-95 %. Jeho výhodou je nejnižší obsah laktózy, čímž se skvěle hodí pro osoby s intolerancí laktózy. Posledním z uvedených zástupců je syrovátkový hydrolyzát, který má rychlou vstřebatelnost bílkovin. Jejich obsah je zhruba 70-85 %. Proteinové prášky se nabízí v mnoha příchutích, například vanilkový, čokoládový, pistáciový, karamelový, jahodový, banánový… každý si určitě vybere.
Jak použít protein
Jako první každého určitě napadne pít protein po tréninku, aby svaly pěkně rostly. Bílkoviny samozřejmě pomáhají s budováním svalové hmoty, ale v úvodu jsme si objasnili, že protein je pouze dalším zdrojem bílkovin a není tedy nezbytný. To samozřejmě neznamená, že si jej nemůžeme pořídit, ba naopak. Proteinový prášek najde v kuchyni spoustu využití. Můžeme jej přidat do pečení, použít při přípravě dezertů, nebo s ním proměnit smoothie v nápoj, který nás zasytí na delší dobu. Kdo chce, může si jej klidně vypít i po tréninku. Abychom dokázali zhodnotit, zda protein tedy potřebujeme nebo ne, musíme mít přehled o tom, kolik bílkovin denně přijmeme.
Dobrý den, abych se přiznala, krabičky jsem si objednávala s vidinou, že ne vše zdravé mi bude chutnat. Teď můžu s lehkosti říct, že mé obavy byly zbytečné. Všechny jídla od vás mi chutnají a přešly mne chutě na smažená a nezdravá jídla. Za mne určitě doporučuji.
Děkuji za dovoz krabiček, s jídlem jsem naprosto spokojený. Vyhovují mi jak porce tak možnost dovozu na kliku, nemusím tak být vždy u předání. Ze začátku jsem měl trošičku problém zvyknout si na pravidelnost, ale nyní mi to již takto naprosto vyhovuje. Doposud mi téměř vše chutnalo, takže bych rád v odběru pokračoval i v následujícím roce.
Zaregistrujte se do naší klientské zóny a získejte přehled nad svými objednávkami.
Zaregistrovat se SkrýtPřipravili jsme pro Vás nový web s rozšířenou nabídkou našich služeb o další produkty. Popapat.cz se mění na značku Popapej.cz.