V jednom z našich článků na téma – cholesterol a vše kolem něj jsme si vyvrátili mýty o „špatném“ cholesterolu ve vejcích. Tím jsme si udělali jasno v tom, že vejce není potravina, které bychom se museli obávat, ba naopak. Vaječný žloutek obsahuje hromadu vitamínů (vitamíny skupiny B, vitamíny skupiny E, vitamín A, vitamín D, biotin) a minerálních látek (selen, zinek, vápník, železo, draslík, fosfor) a vaječný bílek je zdrojem bílkovin. Pokud se pohybujete ve světě fitness a zabýváte se zdravým životním stylem, tak se vejce nepochybně objevují i ve vašem jídelníčku. Dnes si ukážeme čtyři jednoduché recepty, díky kterým vás vejce rozhodně nepřestanou bavit. V závorce u názvu pokrmu je vždy uvedená kalorická hodnota z níže sepsaných surovin.
Vejce na sladko (1870 kJ/447 kcal)
Suroviny (1 porce):
3 ks vejce
40 g jemných ovesných vloček
10 g medu
100 ml mléka
5 g másla nebo ghí
ovoce, oříšky dle chuti
Postup:
Pracovní postup se v první části neliší od přípravy míchaných vajec (či vaječiny). Na pánvi rozehřejeme máslo nebo ghí, přidáme vejce a osmažíme. Až vejce přestanou být tekutá, přisypeme k nim vločky, zalejeme mlékem a osladíme medem. Směs mícháme tak dlouho, dokud se mléko nevyvaří a nevznikne nám konzistence hustá kaše. Vejce na sladko ozdobíme ovocem a oříšky dle chuti.
Vaječné muffiny (1397 kJ/334 kcal)
Suroviny (1 porce):
3 ks vejce
30 g kvalitní šunky
30 g sýru dle chuti (eidam, hermelín, balkánský sýr, tvarůžky)
5 g másla
jarní cibulka
zelenina dle chuti (kukuřice, hrášek, paprika, cherry rajčátka), dále avokádo či žampiony
sůl a pepř
Postup:
Příprava tohoto receptu je velmi jednoduchá. Vejce smícháme spolu s námi zvolenými surovinami a přidáme sůl a pepř. Silikonové formičky na muffiny vymažeme máslem a naplníme vaječnou směsí. Pečeme po dobu 20 minut v troubě předehřáté na 180°C.
Vajíčková pomazánka (3568 kJ/853 kcal)
Suroviny (2 porce):
6 ks vejce
10 g plnotučné hořčice
20 g změklého másla
200 g lučiny nebo zakysané smetany
sůl a pepř
jarní cibulka
Postup:
Vejce uvařená natvrdo oloupeme a spolu s jarní cibulkou nakrájíme nadrobno. Vejce, cibulku a všechny ostatní ingredience smícháme v misce, dochutíme solí a pepřem a necháme vychladit v lednici. Pomazánku podáváme s čerstvým pečivem.
Plněná vaječná omeleta (1552 kJ/371 kcal)
Suroviny (1 porce):
3 ks vejce
10 g másla
30 g kvalitní šunky
30 g sýru dle chuti (eidam, hermelín, balkánský sýr, tvarůžky)
sůl a pepř
Postup:
Pokud máme nepřilnavou pánev, tak máslo můžeme z receptu vynechat. V opačném případě máslo rozehřejeme na pánvi. Vejce rozšleháme se solí a pepřem a vlijeme na rozehřátou pánev. Jakmile vejce na povrchu přestanou být tekutá, položíme na polovinu omelety šunku, sýr a přehneme napůl. Takto přehnutou omeletu můžeme klidně obrátit, aby se opekla ze všech stran.
Děkuji za dovoz krabiček, s jídlem jsem naprosto spokojený. Vyhovují mi jak porce tak možnost dovozu na kliku, nemusím tak být vždy u předání. Ze začátku jsem měl trošičku problém zvyknout si na pravidelnost, ale nyní mi to již takto naprosto vyhovuje. Doposud mi téměř vše chutnalo, takže bych rád v odběru pokračoval i v následujícím roce.
Dobrý den, abych se přiznala, krabičky jsem si objednávala s vidinou, že ne vše zdravé mi bude chutnat. Teď můžu s lehkosti říct, že mé obavy byly zbytečné. Všechny jídla od vás mi chutnají a přešly mne chutě na smažená a nezdravá jídla. Za mne určitě doporučuji.
Zaregistrujte se do naší klientské zóny a získejte přehled nad svými objednávkami.
Zaregistrovat se SkrýtPřipravili jsme pro Vás nový web s rozšířenou nabídkou našich služeb o další produkty. Popapat.cz se mění na značku Popapej.cz.